Co patří mezi nejexkluzivnější světové pokrmy?

Co patří mezi nejexkluzivnější světové pokrmy?

K životnímu stylu samozřejmě patří také jídlo. I proto je vhodné stravovat se skutečně dobře a správně. Mimo to je ale vhodné nahlédnout i do světových kuchyní a poznat tak pokrmy, které dnes patří mezi nejluxusnější a tedy i nejexkluzivnější, jaké vůbec existují. A jelikož v naší redakci máme rádi výjimečné věci, šly jsme právě tímto směrem. Pravda, většinu jídel asi nikdy neochutnáme, ale přesto je dobré o nich vědět. Pojďme na to.

Začínáme kořením

Mezi skutečně exkluzivní pokrm dnes patří jakýkoliv, kde je koření, které je nazývané jako šafrán. Je pravdou, že třeba s šafránovým risottem se dnes můžeme setkat. Pravda ale zůstává, že rozhodně není použitý pravý šafrán. Toho je opravdu „jako šafránu“, čemuž odpovídá také jeho cena. Velmi zajímavé je však i to, že se toto koření musí sbírat výhradně ručně. Abychom získali kilogram tohoto koření, je třeba 100 000 usušených blizen, což znamená zhruba 30 000 – 40 000 květů.

Podobně ceněný je ale také lanýž. Tedy houba, která se často přidává ve formě různých olejů, ale i nastrouhaných příměsí třeba do omáček. U této houby je zajímavé, že roste pod zemí a nejčastěji se objevuje pomocí vycvičených psů, popřípadě prasat. Dnes existují lanýže jak černé, tak i bílé. Cena toho nejdražšího se pohybuje okolo 100 000 korun českých za jeden kilogram.

Potrpíte si na maso?

Výjimečným jídlem, tedy produktem ale může být i hovězí maso, konkrétně to s označením Kobe, které pochází z krav Wagyu. Ty jsou nejopečovávanějším druhem na celém světě, čemuž také odpovídá výsledná kvalita, ale i chuť samotného masa. Kromě toho, že krávy jedí špičkovou trávu či obilniny si dopřávají i poslech hudby, nebo masáže. Dnes je nákupní cena jednoho steaku zhruba 700 Kč – mluvíme o ceně syrového masa, nikoliv ceně v restauraci.

S masem jako takovým může lehce souviset také pravý kaviár, který je tedy konkrétně jikrami, které mají černou až šedou barvy. Konkrétně pochází z jeseterovitých ryb, kterých ale postupně ubývá a tak je kaviár dražší a dražší. Pokud vás zajímá konkrétní cena, potom je třeba říci, že zhruba 0,5 kila kaviáru pořídíte za 3 000. Nikoliv korun, ale dolarů.

Je libo něco netradičního?

A pokud vám zatím zmíněné potraviny přišli klasické, pojďme se podívat na něco unikátního. Tím prvním je určitě zajímavá polévka, vyrobená z ptačích hnízd. Samotný recept je starý více než 400 let a pochází z Číny. Dnes se jedná o velmi významné a vzácné jídlo, jelikož samotná hnízda jsou skutečně vařena a následně konzumována. Přesto je třeba dodat, že cena postupně klesá. Jelikož salangany, z jejichž hnízd se polévka vaří, dnes mnoho lidí chová na farmách tak získávání jejich hnízd už není tak složité, jako v minulosti.

Další netradiční prvek v naší kuchyni může být i drahý kov, konkrétně zlato. To může být součástí třeba různých dezertů, kam je ve formě drobných šupinek a prachu vmícháváno. Jeho chuť pravděpodobně nepoznáte, ale kdo by nechtěl říci, že tento drahý kov jí? Samozřejmě pro náš organismus nijak škodlivý není, takže proč ne?